U Romskom edukativnom centru u Požarevcu uz kulturno-umetnički program obeležen Dan Roma. 

Svetski dan Roma obeležava se 8. aprila, da bi se proslavila romska kultura i ukazalo na probleme s kojima se Romi suočavaju. U Požarevcu Dan Roma obeležen  u prostorijama REC uz brojne goste i kulturno umetnički program.
Predsednk Međunarodnog saveta Roma Miroslav Veljković pozdravio je prisutne goste a potom dodelio akreditaciju i lentu za humanitarni rad Zoranu Blagojeviću predsedniku IQ Winer Stadtische osiguranja.

Gradonačelnik Bane Spasović prilikom obraćanja između ostalog je rekao da je Požarevac otvoren grad za sve one koji kroz njega prolaze, za sve one koji ovde žele da se nastane i da sa radošću dočekuje i obeležava Svetski dan Roma.

Na današnjoj svečanosti obratila se i Mirjana Maksimović, programski menadžer za politike Evropske Unije, koja je kazala da EU posvećuje posebnu pažnju pitanju inkluzije Roma u Srbiji pre svega kroz pregovore o pristupanju Srbije Evropskoj Uniji i da trenutno ulažu 11,4 miliona evra u oblast socijalnog uključivanja Roma i Romkinja u Republici Srbiji kao i da je u planu je da do kraja godine ugovore još dodatnih 20 miliona koji bi bili namenjeni stanovanju i zapošljavanju Roma.

Muzički program za goste pripremio ansambl “Novi zvučni talas“.
Obraćanje predsednika Međunarodnog saveta Roma Miroslava Veljkovića, gradonačelnika Baneta Spasovića i Mirjane Maksimović, projektnog menadžera u delegaciji EU u Srbiji.

Leave a Reply