fbpx

U četvrtak 16. maja 2019. godine u Galeriji savremene umetnosti svečano je otvorena izložba „DEKADA“ autora Aleksandra Leke Mladenovića.

Marina Radosavljević, istoričar umetnosti, kustos Narodnog muzeja u Požarevcu koja je i otvorila ovu izložbu je tom prilikom kazala: „Pank je uvek značio mnogo više od muzike to je stav, stil, specifična moda sa frizurama jarkih boja, pocepana odeća uhvaćena zihernadlama i upečatljivi nakit i šminka… Osim umetnosti, žanr odlikuje i društvena angažovanost, te svojevrsna pank ideologija koja se bazira na ideji protivljenja svakom ranije definisanom i nametnutom centru moći. Pank je u biti bunt, duh pobune i jedinstvenosti, čvrsto protivljenje svemu što bi se moglo definisati kao mejnstrim.

Ovaj žanr pre svega se vezuje za istoimeni pravac rok muzike. Međutim, pank kao pokret našao je sebi mesto i u drugim umetnostima poput književnosti, filma, likovnih umetnosti i drugih.

Vizuelnim aspektom panka kroz kulturu sećanja bavio se Aleksandar Mladenović u umetničkim krugovima poznatiji kao A.M. Leka. A.M.Leka je slikar i grafičar, redovni profesor na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu gde predaje Grafiku i Crtanje.

Iza sebe ima preko 40 samostalnih izložbi u zemlji i u inostranstvu (Francuska, Nemačka, Velika Britanija, Finska, Danska, Tajvan, SAD, Kanada) učestvovao je na blizu 400 grupnih izložbi. Dobitnik je više nagrada za grafiku, dela se nalaze u kolekcijama muzeja i galerija širom sveta.

Tokom poslednje decenije fokus umetničkog istraživanja A. M. Leke je na fenomenu 
-supkulture, 
-ikonografije memorije kao i 
-transponovanja jednog umetničkog polja u drugo (u slučaju A. Mladenovića muzike u vizuelnu umetnost).

IZVOR: URBAN CITY

Leave a Reply