Ambasador Japana u Srbiji Đunići Marujama priredio je svečanost u hotelu „Metropol” povodom rođendana cara Akihita.

Svečanosti su prisustvovali delegacija Romskog Edukativnog Centra na čelu sa predsednikom Miroslavom Mikicom Veljkvicem, ministri u Vladi Srbije, članovi diplomatskog kora, predstavnici vojske, kao i ličnosti iz kulturnog i javnog života zemlje.
Na prijemu je Hor Barili iz Požarevca ( što je već postalo tradicija ) otpevao srpsku himnu BOŽE PRAVDE, ali i japansku KIMIGAJO ( naravno, na japanskom ).
Interesantno je da je car Akihito jedini član japanske carske kuće ( zajedno sa caricom Mićiko ) koji je ikad boravio kod nas. Akihito i Mićiko, tada krunski princ i princeza, zvanično su posetili Jugoslaviju 1976. godine pa su boravili i u Beogradu. Bila je to uzvratna poseta posle posete predsednika Tita Japanu 1968. godine, jer je car Hirohito tada već bio u poznim godinama života.
Akihito je 125. vladar ove ostrvske carevine prema tradicionalnom sistemu nasleđivanja, a ove godine slavi svoj 85. rođendan.
Car Akihito trebalo bi da abdicira u aprilu naredne godine kako bi sadašnji prestolonaslednik stupio na presto 1. maja 2019. godine.

Leave a Reply