Romski Edukativni Centar u Požarevcu posetio je ambasador Republike Unije Mjanmara Nj.E. (g.) Thurain Thant Zin gde je i održan radni sastanak.

Ime Mjanmara ili Burme je političko pitanje. Od nezavisnosti do 1989. godine . zvanično ime zemlje bio je Savez Burme . Tada je vojna vlada proglasila današnje ime, ali promene nisu priznale opozicione snage u Burmi i emigraciji, kao i vlade Sjedinjenih Država , Velike Britanije i Kanade . Međutim, novo ime su priznale Ujedinjene nacije u skladu sa svojim pravilom da svaka zemlja, tj. Vlada, ima pravo da odredi svoje ime.

Burma postoji od 1531 . do 1885 . je bio centar nezavisnog kraljevstva koji je svoj vrhunac doživio sredinom 18. veka, kada je veći deo susednog Tajlanda i nekih indijskih provincija bio pod vlašću Mjanmara. Britanci su postepeno, u tri rata, od 1824 . do 1885 . osvojili zemlju i uključili je u Britansku Indiju. Od 1860. do 1885. Mandalai je bio glavni grad . [1]

Od nezavisnosti 1948 . Uprkos ekonomskom oporavku, Burma je pokazala znakove političke nestabilnosti koji su kulminirali 1958. godine . kada je vojno rukovodstvo preuzelo vlast, a zatim ponovo 1962 . kada je demokratski izabrana vlada srušena od strane vojske. Politike generala Ne Vin- a bile su mešavina marksizma i nacionalizma većinskog Burmanca, sa gotovo potpunom izolacijom zemlje. Posle odlaska u penziju 1988. godine . vlast je preuzela grupa bliskih vojnika na čelu sa generalom Sau Maungom, koji je u početku nastavio reforme koje su započele pred kraj perioda Vin, ali nakon 1990.. pojačala izolaciju zemlje, ne dopustivši formiranje demokratske vlade nakon izbora na kojima je pobedila stranka predvođena Aung San Su Ći , kćerkom oca mijanmarske nezavisnosti Aung Sana . Odbila je da napusti Mjanmar i od tada je u kućnom pritvoru.

Na periferiji zemlje i na istok dominiraju planinski lanci i visoravni (najviši vrh, visina 5.881 m, Hkakabo Razi, na raskrsnici sa Indijom i Kinom). U središnjem dijelu je dolina glavne mjanmarske rijeke Irravaddi i njenih pritoka presijecanih niskim planinama koje se protežu sjever-jug. Klima, osim u najsevernijim delovima, je mosonska.

Decenijama promašene marksizam i politike izolacije učinile su Mjanmar jednom od najsiromašnijih zemalja na svetu. Većina stanovnika još uvek se bavi poljoprivredom . Napori na reformi u poslednjoj deceniji bili su samo delimično uspešni, a sankcije koje su SAD uvele, Velika Britanija i Japan 2003. pogoršale su tešku ekonomsku situaciju.

Mijanmar i bivša Jugoslavija uspostavili su zvanične diplomatske odnose 19. decembra 1950. godine. Prvi jugoslovenski ambasador postavljen je 11. aprila 1952. Mjanmar je otvorio svoju ambasadu na današnjoj adresi Kneza Miloša 72, 11000, u Beogradu 1955., a Nj.E. Hla Maung je bila Prvi ambasador Mjanmara akreditovan u Jugoslaviji koji je postavljen 26. aprila 1955. godine.

Današnji vanredni i opunomoćeni ambasador Republike Unije Mjanmara u Republici Srbiji je Nj.E. (g.) Thurain Thant Zin koji je uručio poverljiva pisma Nj.E. g. Aleksandru Vučiću, predsedniku Republike 24. Oktobra 2019. godine, postajući 19. šef misije Republike Mjanmara.

Nj.E. Thurain Thant Zin, rođen 1959. godine, diplomirao je matematiku i magistrirao iz odbrambenih poslova. Služio je u mjanmarskim oružanim snagama, držeći različite činove – najviši pukovnik – a obavljao je dužnost generalnog direktora odeljenja za protokol u Ministarstvu spoljnih poslova, kao ambasador Ambasade Republike Unije Mjanmara u Tokiju, i do sada kao mesto ambasadora u Ambasadi Republike Mjanmara u Beogradu. Nj.E. Thurain Thant Zin je oženjen otac jedne kćeri i jednog sina.

Leave a Reply