Najavljen je početak radova na rekonstrukciji nove bolničke zgrade u Požarevcu, nakon čega bi kompletan objekat čija je gradnja počela još u prošlom veku trebalo da bude stavljen u funkciju. Rekonstrukcija se vrši u okviru projekta prekogranične saradnje “Rumunsko- srpska zajednička inicijativa u borbi protiv kancera u pograničnom regionu”, a njenom realizacijom unaprediće se lečenje onkoloških pacijenata. Kompletan završetak opremanja zgrade predviđen je za 2021.godinu.

Čitav projekat koji se realizuje u okviru EU IPA programa prekogranične saradnje do 2021.godine vredan je blizu 11,7 miliona evra. Za rekonstrukciju preostala tri sprata nove bolnice predviđeno je oko 5 miliona evra, s tim što je učešće lokalne samouprava 15 odsto.

Završetkom opremanja zgrade bolnica bi 2021.godine trebalo da dobije centralni operativni blok sa intenzivnom negom, kao i stacionarni deo odeljenja ginekologije sa akušerstvom, urologije i hirurgije.

Svi partneri na projektu dobiće modernu opremu za lečenje pacijenata sa rakom, a u Požarevcu će biti osnovan Regionalni centar za prevenciju, rano otkrivanje i kontrolu malignih bolesti.

Na kraju realizacije projekta ukupno 15 bolnica i institucija u Srbiji i Rumuniji biće umreženo i koristiće standardizovane procedure u lečenju malignih bolesti, a biće uspostavljanjeni i hospisi za zbrinjavanje pacijenata u terminalnoj fazi bolesti. U Požarevcu bi trebalo da se uspostavi I hospis sa kapacitetom od 80 kreveta.

Direktor Opšte bolnice, Danko Nikolić kaže da je projektom predviđena nabavka dela opreme, dok će za ostatak morati da apliciraju kod drugih izvora finansiranja.

„Pokušaćemo kod drugih fondova da apliciramo za opremanje, pre svega operacionog bloka. To je veliki izdatak jer operacione sale zahtevaju posebne uslove. Već smo pokrenuli određene pregovore“, rekao je on.

Ono što predstoji je i rekonstrukcija svih starih bolničkih zgrada koja bi trebalo da bude izvedena u dve faze. Prva faza podrazumeva kompletnu rekonstrukciju ograda i komunalne infrastrukture van obejkata, dok je uređenje prostorija predviđeno u drugoj fazi.

Grad Požarevac je obezbedio 15 miliona dinara u budžetu i očekuje se da u septembru bude  raspisaana javna nabavka za izradu projekta.

Izvor: Boom 93

Leave a Reply