Obeležen Dan vatrogasaca

U svečanim salonima skupštinskog zdanja u Požarevcu, GRADONAČELNIK BANE SPASOVIĆ sa saradnicima održao je pozdravni govor i obratio se vatrogascima povodom dana vatrogasaca.

Paljenje strnjišta i velike aktivnosti na terenu vatrogasaca su nemerljive, pogotovo ove godine. Lokalna samouprava ide u susret problemima i tako je prepoznala važnost za vatrogasnim vozilom, namenjenim specijalnim vatrogasnim jedinicama. U Braničevskom okrugu je bilo intervencija ističe načelnik Sektora za vanredne situacije grada Požarevca. Promenom propisa na republičkom nivou sistemski će se uticati da vatrogasne jedinice na još uspešniji način obavljaju svoje zadatke.

Dan Zaštite od požara obeležava se 7. novembra, jer je tog dana davne 1834. godine tadašnji ministar unutrašnjih poslova, ispunjavajući nalog kneza Miloša Obrenovića, potpisao Uredbu o gašenju požara, kojom se regulisala zaštita od požara.
Čitajući tu naredbu i upoređujući je sa današnjim pravilima gašenja požara, svakako primećujemo veliku razliku, što je i očekivano. Danas za razliku od te 1834. godine, više u vašem sastavu nema čobronoša, kantaša, vrećara… Ono što je ostalo isto je hrabrost, koja i danas krasi sve pripadnike vatrogasno spasilačke jedinice”, rekao je gradonačelnik Bane Spasović prilikom obraćanja.

Leave a Reply