U četvrtak, 18.aprila održana je konferencija za štampu u Udruženju Roma Braničevskog okruga povodom nastavka aktivnosti projekta „Unapređenje zapošljivosti Roma u Braničevskom okrugu“. Projekat se finansira od strane ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Nemačke uz podršku organizacija GIZ i SODI. Projekat se implementira od februara meseca prošle godine od strane Udruženja Roma Braničevskog okruga i biznis inkubatora POSTART. Sa rezulatatima i daljim planovima na projektu, upoznale su nas Milica Mikuljević – mentor projekta i Aleksandra Đorđević – biznis trener. U razgovoru sa mentorom Milicom Mikuljević, saznali smo da je opšti cilj projekta, da se marginalizovanim grupama pruži profesionalna i finansijska pomoć u pokretanju  sopstvenog biznisa. U prošloj godini smo imali pet korisnika granta, koji su se samozaposlili i u periodu od prva tri meseca poslovanja su imali obavezu da uposle još jedno lice. Zaključno sa prošlom godinom, imali smo deset novozaposlenih lica romske nacionalnosti.  U planu je drugi ciklus dodele granta, gde treba odabrati pet novih korisnika granta, koji će takođe biti u obavezi uposle  po još jedno lice – kazala je Mikuljević.

U toku je proces biznis trening obuke gde će svi polaznici ući u proces evaluacije za dodelu granta za ovu godinu. Aleksandra Đorđević je istakla kako je odziv korisnika ove godine znatno veći od odziva prošle godine. Podrške korisnicima odnose se na izradu biznis planova, započinjanje sopstvenog biznisa u skladu sa njihovim idejama i istovremeno pružanje podrške prilikom apliciranja za posao, pisanja molbi i CV-ja korisnicima.

Projekat je imao dosta uspešnu godinu za sobom, targeti koji su planirani, samim interesovanjem korisnika prevazišli su naša očekivanja. Pored ovih podrški, u okviru projekta predstoji nam proces stažiranja u privatnim preduzećima i sertifikovana obuka za određena strukovna zanimanja. Zainteresovani polazninici više informacija mogu dobiti u našim prostorijama.

Leave a Reply