fbpx

U Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu otvorena je izložba radova  ”RADOVI NA PAPIRU AMATE IZ KSLAITLE”. Izložba je organizovana u saradnji Ambasade Meksika u Srbiji i Narodnog muzeja u Požarevcu.

Kolekcija od 27 slika iz Ksalitle, meksičke države Gerero, sačinjenih na papiru amate čini deo umetničke zbirke Ambasade Meksika u Srbiji.

Gosti izložbe su bili Ambasador Meksika u Srbiji Negova ekselencija Marko Antonio Garsija Blanko sa suprugom i saradnicima i Romski edukativni centar iz Požarevca sa predsednikom Veljković Miroslavom i saradnicima.

Ovu izložbenu postavku otvorio je Predsednik Skupštine grada Požarevca gospodin Bojan Ilić.

Na otvaranju izložbe prisutnim gostima se najpre obratio direktor Narodnog muzeja u Požarevcu dr Gordan Bojković koji je govorio o povezanosti i sličnosti naroda Srbije i Republike Meksika i naglasio da je kultura nit koja spaja i veoma  udaljene države i narode.

Zatim se prisutnim posetiocima obratio ambasador Meksika u Srbiji – Njegova ekselencija Marko Antonio Garsija Blanko koji se zahvalio Narodnom muzeju u Požarevcu i Gradskoj upravi grada Požarevca na uspešnoj saradnji i gostoprimstvu.

Ambasador Meksika je govorio o izložbi „Radovi na papiru amate iz Ksalitle“ i kazao da umetnost na papiru amate iz Ksalitle govori o narodu koji obiluje istorijom i tradicijom, sa temama koje nam pričaju priču o njihovom životu i društvenim, ekonomskim i religioznim događajima, tako različitim kao što su ribolov, poljoprivreda, stočarstvo, praznici, rituali ili jednostavno samo prikaz prirode.

Moderator svečanog otvaranja izložbe bila je Višnja Ognjanović, a gosti su uživali u muzičkom programu ansambla „Novi zvučni talas“ kao i u keteringu pekare „Duda“. Učenici Ekonomsko-trgovinske škole su pomogli u posluživanju tokom svečanog otvaranja.

Požarevačka publika, kao i gosti iz drugih gradova moći će da posete ovu izložbu poznatih meksičkih umetnika do 21.marta. Ulaz je slobodan.

Leave a Reply