Zatvorićemo sve šaltere, ograničićemo dodatno okupljanje u kafićima po metru kvadratnom, zabranjujemo izvoz lekova”, rekla je danas premijerka Srbije Ana Brnabić najavljujući nove mere Vlade Srbije koje će biti usvojene danas, nakon što je sinoć uvedeno vanredno stanje na teritoriji naše zemlje.

Premijerka je rekla da penzioneri nisu poslušali apel, ali ni mladi.

Dodatno ćemo pooštriti mere za rad kafića i restorana i broj osoba koje mogu da budu, kazala je ona i dodala da je intencija da ne ograničavamo po broju ljudi.

– Usvojićemo mere po kvadratnom metru po osobi. Zatvorićemo sve šaltere javnih sližbi. Po resorima ćemo doneti po sednici Vlade, da se odlažu svi poslovi do daljnjeg – zaključila je ona.

Zabranjujen izvoz lekova i ograničava se kupovina maski

– Zabranjujemo izvoz svih lekova, za svaki slučaj. Pored toga donećemo zaključak kojim se ograničava kupovina maski, sredstava za dezinfekciju – 10 maksi, 10 pari rukavica, 2 veća, 5 manjih sredstava za dezinfekciju. Koliko god možemo da iskontrolišemo, iskontrolisaćemo – istakla je ona.

Karantin od 28 dana

Premijerka je dodala da će danas na sednici Vlade precizirati mere za naše ljude koji dolaze iz ugroženih područja: Francuske Šanije, Italije, Nemačke, Švajcarske i drugih. Oni će morati u karantin 28 dana, ne u samoizolaciju.

Oni koji dolaze iz zemalja ne tako pogođenih korona virusom biće u samoizolaciji 14 dana.

Preko Ministarstva spoljnih poslova Vlada će uputiti još jedan apel da iz svih ovih zemalja da ne dolaze u našu zemlju.

Leave a Reply