fbpx

Arriva Litas upitila je saopštenje povodom prestanka pružanja usluge prevoza učenika u Požarevcu.

U saopštenju se navodi da od 6. marta, kompanija Arriva Litas nema mogućnost da besplatno prevozi učenike Grada Požarevca bez formalno-pravnog osnova, odnosno bez ugovora sa Gradom.

“Sledeći našu poslovnu strategiju i politiku odgovornog privrednog društva, upravo suprotno od saopštenja Grada Požarevca, Arriva Litas insistira na zakonitosti u sprovođenju postupka javne nabavke prevoza učenika osnovnih i srednjih škola pre, u toku i posle postupka javne nabavke. Dajemo punu podršku Komisiji za javne nabavke da u zakonskom roku donese odluku o izboru novog prevoznika za učenike osnovnih i srednjih škola Grada Požarevca”, navodi se u saopštenju.

Tim povodom obratila se sopštenjem informativna služba grada Požarevca, koju prenosimo u celosti

“Grad Požarevac je u skladu sa pozitivnim propisima i Zakonom o javnim nabavkama objavio javnu nabavku 28. januara ove godine za prevoz učenika na teritoriji grada Požarevca. Saopštenje ponuđača kompanije „Arriva“ koje je izdato u toku procedure sprovođenja navedenog postupka je grubo kršenje Zakona o javnim nabavkama i protivpravni uticaj na sam tok postupka izbora najpovolјnijeg ponuđača i komisiju za javne nabavke. Tvrdnje koje su izdate u saopštenju kompanije „Arrive“ su netačne i pokušaj da se predstavi da su oni jedini legitimni autoprevoznici koji mogu da vrše prevoz učenika.

Komisija je u skladu sa Zakonom, a na osnovu postavlјenih pitanja, sugestija i primedbi zainteresovanih lica prihvatila izmenu postojećih uslova. Izmenom dokumentacije je obezbeđena veća konkurencija u cilјu efikasnog trošenja javnih sredstava u smislu dobijanja najpovolјnijih ponuda, a  pritom nije zanemarena bezbednost dece. Svi ponuđači morali su da dostave potvrde o tehničkoj ispravnosti vozila i da su u svom prethodnom poslovanju vršili prevoz učenika.

U postupku mogu i smeju da učestvuju samo ponuđači koji imaju važeće rešenje nadležnog ministarstva za obavlјanje linijskog i vanlinijskog prevoza putnika. U cilјu povećanja konkurentnosti i izbegavanja monopola na tržištu, sve javne nabavke i konkursi koje sprovodi Grad Požarevac urađene su u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, uz poštovanje osnovnih načela javnih nabavki: obezbeđivanja konkurencije, transparentnosti i jednakosti ponuđača.

Prema tome, kompanija „Arriva“ bi trebalo da zna da na tržištu važe isti uslovi za sve ponuđače i jednakost. Ovakvo saopštenje kompanije „Arriva“ usmereno je na izazivanje nezadovolјstva građana koji koriste autobuski prevoz, a posebno zato što je reč o prevozu dece”.

Leave a Reply